Over Het prinsbisdom Luik en ... Jan van Vlaanderen

Activiteiten

Davidsfonds Activiteiten
Ben je geïnteresseerd in taal, geschiedenis, kunst of erfgoed? Zoek op deze pagina naar een activiteit die jij interessant vindt. Wij kijken er alvast naar uit om je binnenkort te ontmoeten op één van onze activiteiten!

Activiteiten in de kijker

22 feb
Hasselt - Borrelhuis # 3906

Het prinsbisdom Luik en ... Jan van Vlaanderen

Jan van Vlaanderen was ... Prinsbisschop van Luik!  Een zoon van Gwijde van Dampiere nogwel!  Hoe komt die in het prinsbisdom Luik terecht?

Historicus Koenraad Nijssen komt er ons alles over vertellen.

woensdag 22 februari 2023 van 14:00 uur tot 16:30 uur

Eeuwenlang hadden onze Limburgse voorouders de nationaliteit van Luikenaars.
Dat de geschiedenis grillig kan zijn in de positieve, maar ook in de negatieve zin, kunnen we staven met tal van bewijzen. Boeiend, zal je denken. Maar wie was nu dat heerschap Jan van Vlaanderen? En wat wilde hij?
We nemen het je niet kwalijk dat je deze fameuze Jan niet kende. Hij is trouwens ook nauwelijks bekend. Jan van Vlaanderen leefde van 1250 tot 1291. Hij was als zoon van graaf Gwijde van Dampierre, één van de pionnen op diens politieke schaakbord. En deze Gwijde van Dampierre zit bij ons ergens goed opgeborgen in ons lagere schoolgeheugen. Al was het maar omwille van de Guldensporenslag van 1302.
Gwijde van Dampierre was de 21ste Graaf van Vlaanderen, van 1278 tot 1305, en Markgraaf van Namen! Zijn ouders waren Willem van Dampierre en Margaretha van Constantinopel.
Ruim een eeuw voor de nu zo gehypte Bourgondiërs, probeerde Gwijde van Dampierre een eigen “superstaat” te creëren in de Nederlanden. De aanstelling van zijn zoon Jan van Vlaanderen als Prinsbisschop van Luik was daarbij een cruciale zet.
Maar wat vonden de Luikenaars van dat plan en van dat “Jantje”? Hoe zouden de Franse koning en de Duitse keizer hierop reageren?
Een bijzonder boeiende story, gebracht door een befaamd historicus van bij ons ! De heer Koenraad Nijssen is leraar geschiedenis. Hij is een vlotte entertainer. Hij publiceert geregeld artikels in Het Belang van Limburg. Hij schreef onder meer een lijvig boek over de geschiedenis van Jazz Bilzen.

PRAKTISCH:

Deelnameprijs :   6 euro voor DF leden, en 8 euro voor niet-leden!

Inschrijving : Vermits deze lezing in samenwerking met Cultuursmakers georganiseerd wordt kan enkel ONLINE in geschreven worden via de website: www.cultuursmakers.be/hasselt, onder de rubriek "activiteiten".  Niet via Davidsfonds Hasselt.
Na bevestiging van inschrijving door Tina Ulenaers -via email- het passend bedrag overschrijven op het rekeningnummer van Cultuursmakers Hasselt: IBAN BE69 0001 5589 6578, met als mededeling "Lezing Koenraad Nijssen", gevolgd door de namen van de deelnemers en eventueel “lid Davidsfonds"
N.B. Indien je, na inschrijving via onze website, GEEN bevestiging ontvangt van Tina, stuur haar dan gerust een mailtje naar tina.ulenaers@skynet.be

Inschrijven

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.

Prijzen

PRAKTISCH:

Deelnameprijs :   6 euro voor DF leden, en 8 euro voor niet-leden!

Inschrijving : uitsluitend ONLINE, via de website: www.cultuursmakers.be/hasselt, onder de rubriek "activiteiten".

Na bevestiging van inschrijving door Tina Ulenaers -via email- het passend bedrag overschrijven op het rekeningnummer van Cultuursmakers Hasselt: IBAN BE69 0001 5589 6578, met als mededeling "Lezing Koenraad Nijssen", gevolgd door de namen van de deelnemers en eventueel “lid DF”
N.B. Indien je, na inschrijving via onze website, GEEN bevestiging ontvangt van Tina, stuur haar dan gerust een mailtje naar tina.ulenaers@skynet.be

Labels: Geschiedenis & ErfgoedLezing1 sessieMiddeleeuwenlezing